首页
外语
计算机
考研
公务员
职业资格
财经
工程
司法
医学
专升本
自考
实用职业技能
登录
外语
Many people seem to think that science fiction is typified by the covers of some of the old pulp magazines: the Bug-Eyed Monster
Many people seem to think that science fiction is typified by the covers of some of the old pulp magazines: the Bug-Eyed Monster
admin
2012-06-18
48
问题
Many people seem to think that science fiction is typified by the covers of some of the old pulp magazines: the Bug-Eyed Monster,embodying every trait and feature that most people find repulsive,is about to grab,and presumably ravish,a sweet,blonde,curvaceous,scantily—clad Earth girl. This is unfortunate because it demeans and degrades a worthwhile and even important literary endeavor. In contrast to this unwarranted stereotype,science fiction rarely emphasizes sex,and when it does, it is more discreet than other contemporary fiction. Instead,the basic interest of science fiction lies in the relation between man and his technology and between man and the universe. Science fiction is a literature of change and a literature of the future,and while it would be foolish to claim that science fiction is a major literary genre at this time,the aspects of human life that it considers make it well worth reading and studying—for no other literary form does quite the same things.
The question is:what is science fiction? And the answer must be,unfortunately,that there have been few attempts to consider this question at any length or with much seriousness;it may well be that science fiction will resist any comprehensive definition of its characteristics. To say this,however,does not mean that there are no ways of defining it nor that various facets of its totality cannot be clarified. To begin,the following definition should be helpful:science fiction is a literary sub-genre which postulates a change (for human beings) from conditions as we know them and follows the implications of these changes to a conclusion. Although this definition will necessarily be modified and expanded,and probably changed,in the course of this exploration, it covers much of the basic groundwork and provides a point of departure.
The first point-that science fiction is a literary sub-genreis a very important one,but one which is often overlooked or ignored in most discussions of science fiction. Specifically,science fiction is either a short story or a novel. There are only a few dramas which could be called science fiction,with Karel Capek’s RUR (Rossum’s Universal Robots) being the only one that is well knownjthe body of poetry that might be labeled science fiction is only slightly larger. To say that science fiction is a sub-genre of prose fiction is to say that it has all the basic characteristics and serves the same basic functions in much the same way as prose fiction in general—that is, it shares a great deal with all other novels and short stories.
Everything that can be said about prose fiction, in general, applies to science fiction. Every piece of science fiction,whether short story or novel,must have a narrator,a story,a plot,a setting,character,language, and theme. And like any prose,the themes of science fiction are concerned with interpreting man’ s nature and experience in relation to the world around him. Themes in science fiction are constructed and presented in exactly the same ways that themes are dealt with in any other kind of fiction. They are the result of a particular combination of narrator,story,plot,character,setting,and language. In short,the reasons for reading and enjoying science fiction,and the ways of studying and analyzing it,are basically the same as they would be for any other story or novel.
Which of the following does not usually contribute to the theme in a piece of science fiction?
选项
A、Narrator
B、Setting
C、Character
D、Rhyme
答案
D
解析
细节题。第四段第二句话说“Every piece of science fiction,whether short story or novel,must havea narrator,a story,a plot,a setting,character,language,and theme.”这说明,文中提到了A、B和C。只有D没有提到。
转载请注明原文地址:https://jikaoti.com/ti/m9bYFFFM
0
考博英语
相关试题推荐
Itisimpossibleforparentstoshieldtheirchildrenfromeverydanger.
AnotherexampleoftheexerciseofpowerbyCongresswastheactionittookduringtheReconstructionPeriodaftertheCivilWar
Thepolicywastechnologytransfer,embodiedintheinnovationchainwithitsthreegreatlinks—invention,innovation,and______
(During)theearlystagesoftheindustrialrevolution,perhaps(oneineveryseven)(deaths)inEurope’s(crowdedcities)was
IntheUnitedStatesandinmany【51】countriesaroundtheworld,therearefourmainwaysforpeopletobeinformed【52】develo
Theessenceofbeliefistheestablishmentof______.Differentbeliefsaredistinguishablebythedifferentmodesofactionto
Fromthehealthpointofviewwearelivinginamarvelousage.Weareimmunizedfrombirthagainstmanyofthemostdangerousd
Naturalistssaythat(thereisevidence)tosupporttheassertion(which)anthropoids,(whetherin)(captivity)orinthenative
Ifyouworkforamajorcorporation,orarecontractedatone,soonercalledupontocreateormaintainaninternalwebsite.Her
Someweeksago,ridinginacabfromBostontoCambridge,mydriverturnedandaskedmewhatIdidforaliving."TeachEnglish,
随机试题
下列说法错误的一项是()
胃大部切除术后吻合口溃疡为一严重的并发症,90%以上发生在()
小儿肠套叠非手术治疗首选
慢性阻塞性肺气肿主要引起
工程产品质量缺陷,是指该工程产品没有满足()的要求。
分析企业资产的分布情况和周转使用情况,测算企业未来的资金需用量属于()。
黑白两个盒子中共有棋子193颗。若从白盒子中取出15颗棋子放入黑盒子中,则黑盒子中的棋子数是白盒子中棋子数的m(m为正整数)倍还多6颗。那么,黑盒子中原来的棋子至少有()。
(59)ThreeGoogleexecutiveswereconvictedWednesdayofviolatingItalianprivacylawsinarulingthatthecompanydenounceda
GoodWritingEducatorsinEnglish-speakingcountrieshavedevelopedasetofbasiccharacteristicsofgoodEnglishwriting—unit
A、Themanagementandunionrepresentativesreachedanagreement.B、Theworkers’paywasraisedandtheirworkinghourswereshor
最新回复
(
0
)